Magánnyomozók – 168 óra

„Először azt veszed észre, emelkedik az adrenalinszinted. A gyomrodban érzed majd. Nem kell megijedni, ez a legjobb az egészben – készít fel a bevetésre a magánnyomozó. – Bármi történik is, ne ess pánikba, viselkedj természetesen. Színészi képességedre is nagy szükség lesz.”

Nehezen áll rá a közös bevetésre, elvégre amatőrként veszélyeztetem az akció sikerét. Ráadásul, ha kiderül, tanulatlan illetéktelent engedett „tűzvonalba”, kiközösítheti őt a szakma. Végül egy laza ügyet választ. De még ezen is tépelődik, hosszasan egyeztet kuncsaftjával.
Indulás előtt eligazítás. „Józan paraszti ész kell ide. Meg rátermettség, hogy minden helyzetben feltaláld magad. Ha gáz van, azonnal legendát építesz, amivel kijöhetsz a meleg helyzetből.” Konspirálunk. A célszemély fogorvosnak adja ki magát, de a kamarai névjegyzékben nem szerepel. Úgy tudjuk, mezei fogtechnikusként játssza a doktort, működési engedély nélkül, magánrendelőjében vizsgál, töm, gyökérkezel. Vagyis kuruzsló.

Ráadásul ott is szuvasodást, lukat lát, ahol nincs; fúr egészséges fogat is. A számla pedig olyan borsos, hogy ha mástól nem, attól megfájdul az ember foga. Vagy legalább a feje.

Megrendelőnk egy károsult. Cél: a helyszínen deríteni ki az igazat. „Ha benyúl a szádba, megfogtuk. Mert azt csak fogorvos teheti.” Adatok, telefonszámok, fényképező, térkép. A kocsiban többször átvesszük: fiatal pár vagyunk, nyaralunk. Bal felső négyesem fagyira, hideg italra érzékeny, egyre jobban, szúrósan fáj, nem bírom tovább, doktor kell. Tisztázzuk, melyik hotelban szálltunk meg, mi az úti célunk, meddig maradunk. A címet helybéliektől kaptuk.

A házon nyoma sincs réztáblának, fotó készül. Bejutunk, egyre gyötrőbb az álfájdalom, szerencsére hamar fogorvosi székbe kerülök. Kis kalapács koccan párszor az amúgy tökéletesen tömött bal felső négyesen, sziszegek feszt. Pár másodperc, s kész a terápia: azonnal gyökérkezelés, másképp lehetetlen megmenteni. Injekcióért nyúl (nettó ötezer), majd elájulok. Inkább majd otthon, az orvosom, köszönöm, köszönöm. Na de, értsem meg, ez nem várhat. Hangom remeg, délutánig kapok haladékot. „Maga tudja, de egyre szörnyűbb lesz a fájdalom.” Az asszisztensnő felírja az elérhetőséget. A nyomozónak műsorom közben van ideje minden részletet megjegyezni: milyen márkájú a fogorvosi szék, be lehet-e látni az ablakon, hány lépcső vezet az emeleti rendelőbe. Kifelé menet a sokk ellenére sem feledem feladatom: az álorvos autójának rendszámát kell megjegyeznem. Kis-Stirlitz. Tényleg megugrott az adrenalin.

Ha magánnyomozóként folytatnám, a főként jogi ismereteket nyújtó négyszáz órás tanfolyam után válthatnám ki a kamarai tagságot, majd rendőrségi engedéllyel nyithatnék boltot. Erkölcsi bizonyítvány 1995 óta kell az iparhoz, kamarai igazolvány, szakképesítés, rendőrségi engedély ’98 óta. A feltétel: büntetlen előélet, minimum középfokú végzettség, plusz nem folyhat ellenem „két évnél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eljárás”.

„Kékfényes” Szabó Lászlót keressük, ki nem hagyható ilyen összeállításból, ő most a Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökségi tagja, és az ország első magánnyomozó-irodájának, a Referens Bűnmegelőzési Kft.-nek az ügyvezetője. Meséli, rendészeti, rendőri, katonai végzettséggel automatikusan lehet irodát nyitni. „978 magánnyomozót tartunk nyilván, közülük nagyjából 700 aktív. Többségük fővárosi. De a kamarának 130 ezer tagja van, ebben az őrző-védők is benne vannak.” Impozáns szám.

„Papíron ma már bárkiből lehet magánnyomozó. Csak jogosítványaik nincsenek. Van érdekképviselet. A kérdés az: van-e szakma.” Ezt már Doszpot Péter mondja. Az egykori sztárrendőr, szintén volt országgyűlési képviselő szerint a nyugdíjas vagy kiugrott zsaruk így könnyebben szerezhetnek munkát. A nyomozónak valóban nincs több jogosultsága, mint megbízójának. A különbség a speciális tudás. „A magánnyomozó engedéllyel kutat az után, aminek bárki utánajárhat.” Megbízási szerződéssel adatot gyűjt, megfigyel, felvilágosítást kér, betekint nyilvántartásokba. Ugyanazok a tiltások és kötelezettségek vonatkoznak rá, mint minden állampolgárra.

„Gazdasági bűncselekmény, multinacionális cégek, bankok partnereinek megbízhatósági vizsgálata, üzleti állapotfelmérés, körbetartozás, adósságbehajtás. 1989 óta 28 ezer ügyem volt – mondja Szabó László. Dolgoztunk a szesz- és üzemanyag-hamisítók, majd az olajszőkítők ellen. Később a műszerolajtrükk, majd a növényvédőszer-hamisítás szálait fejtettük fel szisztematikusan. Utóbbiból volt, hogy 480 kilogrammot találtunk meg, amikor tíz deka 30 ezer forintba került.”

A bűncselekmények egyre erőszakosabbak, leginkább vagyon és élet ellen irányulnak. Rendőri tapasztalat, gyakorlat és kapcsolatok nélkül lehetetlen eredményt elérni. Az esetek döntő többségében huszonév szolgálat után, 45-50 éves korban nyugdíjba ment rendőr váltja ki ezt az ipart.

Kivétel persze mindig akad. „Az utcán kezdtem, 18 évesen léptem a testületbe. Hamar a vizsgálati osztályra kerültem. Rengeteg ügyünk volt, napi két órát gépeltem, BKV-val jártam helyszínelni. Előfordult, hogy vonattal, az utasokkal egy fülkében vittünk rabot az előzetesből vidékre. Négy évig bírtam” – meséli Bogdán Tamás, a Polip című olasz sorozatot hűen idéző, Cattani Magánnyomozó Iroda vezetője. Cattani megél a magyar piacon.

Pedig kicsi ez a tízmilliós piac, amelyen több mint 5000 vagyonvédelmi vállalkozás osztozik. „Bugyiügyekből ma már lehetetlen megélni – véli Doszpot Péter. – Pénz az üzleti partnerek »lenyomozásában« és a biztosítási csalások felderítésében van.”

A magánnyomozással foglalkozó vállalkozások tevékenységi körében többnyire szerepel a személy- és vagyonvédelem, a biztonságtechnika, az adósságbehajtás, a fedezetvizsgálat, a pénzkísérés. És a takarítás. „Ez az egyik legnagyobb biznisz. Ha már úgyis védjük az objektumot” – jegyzi meg Bogdán Tamás.

Az árak, nemcsak a takarításban, változóak. Minden az egyéni körülményektől, az ügy nehézségétől és a meglévő információktól függ. Eltűnt személyt 150–300 ezer forintért keresnek meg, külföldit ennek akár a tízszereséért. Adósságbehajtáskor a megszerzett pénz 10-20 százaléka a sikerdíj.

A bugyiügyek, pardon, a „partnerhűségi megfigyelések” díja 60–200 ezer forint. „A férjeknek hiúsági kérdés a feleség félrelépése, gyakran dühkitörést kapnak, hogy elvették tőlük azt, amit a magukénak tudtak. Előfordult, hogy »Apa« megbízott, vásároljam vissza »Anyát« a gaz csábítótól. Több millió forintot szánt az adásvételre. A hölgyek viszont pszichológusként tekintenek a nyomozóra, aki meghallgatja őket, és utánajár a problémájuknak, elbeszélget, együtt érez velük” – mondja Bogdán Tamás.

Olykor „rejtély” is akad. „Volt, hogy egy férj egyik napról a másikra eltűnt. Attól, hogy baja esett, mégsem kellett félni, mert minden mozdíthatót magával vitt. Hamar megtaláltuk, összeköltözött a barátnőjével. A rendőrség nem foglalkozott volna az üggyel – mondja Bodgán Tamás – Máskor egy hölgy az apja gyerekkori szerelmét akarta megtalálni, hogy az utált mostohaanyjával szemben újra összehozza őket. Megkerestük az asszonyt, s állítólag a »gyerek« akciója is sikerrel járt.”

Azért a magánnyomozó mégiscsak a szakmából kitaszított mostohagyerek. „Ha beleszalad valamilyen törvénytelenségbe, köteles a rendőrséghez fordulni – jegyzi meg Doszpot Péter. – A rendőrség az én időmben nem működött együtt magánnyomozókkal. Egyenruhásként egyetlenegyszer, gyilkossági ügyben kerültem kapcsolatba magánnyomozóval. Javára legyen mondva, tisztességesen utánajárt a részleteknek, de nem jutott messzebb, mint mi.” Pedig a számtalan felderítetlen ügy miatt bőven van rés a piacon. „A magánnyomozó gyakran ott kezdi a munkát, ahol a rendőrség hivatalból lezárja az ügyet – mondja Bodgán Tamás. – A minap igen drága nyakláncot találtunk meg, amelyet az autómosóba küldött kocsijában felejtett egy hölgy, medállal együtt. A kapitányságon azt mondták a sértettnek: felejtse el az ügyet, mi pár óra alatt a nyomára bukkantunk az ékszernek.”

Forrás: 168 Óra – Lampé Ágnes
Fotó: Nehéz-Pozsony Kat